Sata kirjastovierailua

Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen Suomentajat lukijoiden luo -hanke, jota johtaa suomentaja, taiteilijaprofessori Kersti Juva, järjestää vuosina 2018 ja 2019 kumpanakin sata vierailua yleisiin kirjastoihin eri puolille maata. Ensimmäiset 50 kirjastoa saavat tarjouksen maksuttomasta vierailusta kevään aikana. 

Kirjastoilla on merkittävä rooli kirjallisuuden ystävien kohtaamispaikkoina. Ulkomaisia kirjailijoita pystytään harvoin tuomaan suomalaisiin kirjastoihin, mutta tämän hankkeen kautta niihin tuodaan heidän innokkaimmat, perehtyneimmät edustajansa eli suomentajat, jotka esimerkiksi romaania kääntäessään syventyvät kirjailijan maailmaan ja mielenliikkeisiin kuukausiksi, joskus jopa vuosiksi. Suomentaja on ainutlaatuisessa asemassa kahden kulttuurin ja kahden kielen rajalla: hän välittää kirjailijan ajatusmaailman, tunteet ja kokemukset suomalaisille lukijoille ja vaalii tässä roolissaan alkuperäisen sisällön ohella erityisesti suomen kielen ilmaisuvoimaa ja -keinoja. Ammattitaitoinen suomentaja on siltojen rakentaja, rauhan ja ymmärryksen airut.

Hankkeeseen osallistuvat kirjallisuuden suomentajat on valittu hakemusten perusteella. Neljästäkymmenestä hakijasta mukaan pääsi 24, ja vierailijajoukkoa täydentää Kersti Juva. Kielten kirjo on laaja ja toivottavasti laajenee entisestään ensi vuonna. Kirjallisuudenlajeista edustettuina ovat niin proosa, runo, draama kuin sarjakuvakin. Mukana on myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomentajia. Kukin suomentaja tekee vuoden aikana 4−5 kirjastovierailua. Tavoitteena on mm. tuoda esille laadukkaan suomennoksen merkitys lukukokemuksen kannalta. 

Suomentaja on kirjailijan paras ystävä ja lukijan tunnollinen palvelija.


lukijoidenluo (a) gmail.com