haku 2019

SUOMENTAJAT LUKIJOIDEN LUO -VIERAILIJAHAKU VUODELLE 2019 AVOINNA 31.12.2018 ASTI 

Hankkeen ensimmäinen vuosi ja ensimmäiset sata vierailua ovat kohta takana, ja sekä kirjastoista että vierailijoilta saatu palaute on ollut erittäin myönteistä. Avaamme nyt haun kirjastovierailijoiden löytämiseksi vuodelle 2019. Tarvitaan siis jälleen joukko innostuneita suomentajia eri puolilta Suomea, eri kielten ja kulttuurien tuntijoita ja erilaisten kirjallisten tekstien suomentajia. Vierailijoita valitaan 20−25, ja kukin heistä tekee vuoden 2019 aikana keskimäärin neljä kirjastovierailua. Kustakin noin 45 minuutin esiintymisestä maksetaan Lukukeskuksen suosituksen mukainen 250 euron palkkio, joka on veronalaista tuloa, ja matkakulut korvataan (tilanteen vaatiessa myös yöpymiskulut). Raati tekee valintansa tammikuun puoliväliin mennessä. 

Hae siis mukaan joukkoon, joka pääsee kertomaan suomentajan työstä kiinnostuneille yleisöille eri puolilla Suomea! Toimita vapaamuotoinen hakemuksesi 31.12.2018 mennessä sähköpostin liitteenä osoitteeseen lukijoidenluo@gmail.com. Kerro hakemuksessasi ainakin seuraavat asiat: 

- nimi ja yhteystiedot (sähköposti, puhelin) - kokemus suomentajan työstä (vuosina ja/tai julkaistuina teoksina) 
- kielet ja kulttuurit joista suomennat - kirjallisuudenlajit joita suomennat: proosa, runot, näytelmät, sarjakuvat, tietokirjallisuus (mahdolliset erikoistumisalat) jne.
- kirjailijat joiden teoksia olet suomentanut viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana ja/tai joiden teoksista haluaisit erityisesti kertoa - maantieteellinen alue jolla olet halukas tekemään vierailuja (ulkomailla asuville voimme korvata vain matkakulut Suomessa) 
- kuukaudet jolloin voit tehdä vierailuja (vuonna 2019 vierailukuukaudet ovat helmi-toukokuu ja syys-joulukuu) 
- mahd. ajokortti ja autonkäyttömahdollisuus 
- kolme asiaa, jotka lukijoiden pitäisi mielestäsi tietää suomentajan työstä 
- kolme asiaa, joita erityisesti toivot koulutusseminaarilta 

Voit hakea mukaan, vaikka et olisi koskaan ennen puhunut suomentajan työstä julkisesti tai vaikka esiintymiskokemusta olisi kertynyt niukasti. Tervetulleita ovat kaikki kirjallisuudenlajit järeimmästä taideproosasta verisimpiin dekkareihin ja kevyimpään viihteeseen ja draaman ja sarjakuvan kautta tietokirjallisuuteen. Tärkeintä on, että haluat kertoa työstäsi ja levittää tietoa kirjallisuuden suomentajan ammatista, kohdata lukijoita ja vastata heidän kysymyksiinsä. Hankkeen koordinaattori Laura hoitaa vierailuja koskevat järjestelyt kirjastojen kanssa ja hankkeen rahaliikenteen. 

Hakuun voivat osallistua myös vuoden 2018 vierailijajoukkoon kuuluneet. Heiltä tarvitsemme vain tiedon halukkuudesta tehdä vierailuja myös vuoden 2019 aikana. Vuoden 2019 vierailijajoukko kootaan ”uusista ja vanhoista” siten, että hankkeen tavoitteet täyttyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Evästämme kirjastovierailijoita koulutusseminaarilla, joka järjestetään Tampereella keskiviikkona 30.1.2019. Jokaisen vierailijaksi valitun tulee osallistua koulutukseen. Myös ”vanhojen” vierailijoiden osallistuminen on välttämätöntä, jotta ensimmäisen vuoden aikana karttuneet kokemukset saadaan tehokkaasti käyttöön. Osallistumisesta maksetaan pieni palkkio, ruokailu järjestetään ja matkakulut korvataan. Jos kaipaat vielä lisätietoa ennen hakemuksen lähettämistä, laita viestiä osoitteeseen lukijoidenluo@gmail.com. Viestejä ja hakemuksia käsitellään luottamuksellisesti ja vain mukaan valittujen nimet julkistetaan.

lukijoidenluo (a) gmail.com